Tuesday, October 1, 2013

cakoi sedapp....

2/10/2013 ..pepagi buka fb tetiba ada kekwn share resipi cakoi... tilik punya tilik terus nak mencuba memandangkan bubur durian minggu lepas masih ado...buleh di buat cicah...moh kedapur tong tang tong tang 1/2 jam siap taraaaaaaaaa.........apolagi ber instaram kita ler share dgn kekwn... :D

Cakoi 
credit to kongsi sedap fb..

Bahan-bahan: 

400g tepung gandum, 1 cawan air, 1 sudu besar marjerin (cairkan), 1 sudu kecil garam, 3 sudu besar gula, 1 sudu besar susu pekat manis (susu tepung pun boleh), 1 biji kuning telur, 2 sudu teh yis kering (mauripan), ½ sudu teh soda bikarbonat, minyak untuk mengoreng.

Cara menyediakannya:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali tepung. Kacau sebati.
2. Masukkan tepung sikit demi sikit dan uli lagi. Kalau adunan macam lembik hingga susah nak uli tambahkan tepung sikit demi sikit.
3. Ulikan adunan sehingga ia tidak melekat.
4. Kemudian, canaikan 4-5cm memanjang. Potong memendek anggaran 1-1.5 inci
5. Panaskan minyak. Sebelum mengoreng cakoi tadi tarikkan sikit sebelum digoreng. Ini supaya agar cakoi tu nampak lebih panjang dari saiz asal. .



Sunday, September 29, 2013

RAYA 1434 = 8/8/2013

1 syawal tahun ni jatuh pada 8/8/2013 & 1st time beraya tanpa ayahanda terchenta huhuhuhu :( ...cam biasa ler tiap2 tahun memang beraya rumah MIL...nasib baik jarak dekat kalu jauh harus bergaduh besor huhuhuhu... reda & pasrah gitu :P


my MIL...

pamily member ....

2 syawal 1434...



8 of us.... :D thn ni 1st raya tanpa ayahanda :(

bersama ipar dui & cucu2nda ....


cucu2...sudah 10 org :D...



selamat mencuba.... sekarang jugak nak g petik dedaun iniii.... dah 2 3 hari ni mengamalkan minum tea ini..... selalu saya tido jam 1pagi tu pom tido kerana dah kol 1 bukan kerana mengantok....tepi sekarang ni jam 11++ mlm jer dah ngantuk ...lama xrasa cam ni bestttt... :D bagun pagi freshh jer..selamat mencubaa


bfast pagi ini... allahamdulliahh :D




GUYABANO (SOURSOP) TEA FOR CANCER, DIABETES, ARTHRITIS AND OTHER INFLAMMATORY DISEASES .

HERES HOW TO PREPARE:

You will be needing 40 pcs of guyabano leaves
1 liter clean water

NOTE: USE MATURE BUT NOT TOO OLD LEAVES. AIR DRIED LEAVES ARE BETTER THAN FRESH LEAVES BECAUSE IT CONCENTRATES THE MEDICINAL PROPERTIES OF THE LEAVES MAKING IT MORE EFFECTIVE. DON'T ALSO DO SUN OR OVEN DRY BECAUSE TOO MUCH HEAT WILL COOK THE NUTRITIONAL VALUE OF THE LEAVES, THUS LOSING ITS POTENCY.

PROCEDURE:

1. Boil the 1 liter water in a sauce pan.
2. As soon as it boils, add the leaves and turn the heat to low.
3. Simmer it for 20 minutes. The color will turn to golden brown or just like the color of regular tea.
4. let it cool before drinking.

The tea is only good for 7-8 hours and may be refrigerated. <3 br="">
* GUYABANO TEA MUST BE TAKEN FOR 30 DAYS, 3 TIMES A DAY, ONE GLASS BEFORE MEALS. THE TEA IS EASILY ABSORBED IN AN EMPTY STOMACH.

*It should only be taken for 30 days. More than that, it will destroy the normal flora.

*After 30 days, have yourself checked by your doctor to examine if the disease is still there. If the symptoms is still there, taper the dose to maintenance dose.

* If the symptoms disappear before the 30 day treatment, continue taking the tea to make sure that no single sick cell is present.

30 day treatment, 3x a day, one glass 30 minutes before meals no skipping.

MAINTENANCE DOSE:

ONE GLASS OF TEA A DAY 30 MINUTES BEFORE MEALS FOR 5 DAYS EXCEPT SATURDAY OR SUNDAY. HAVE AT LEAST 2 DAYS REST PERIOD A WEEK.

***Dont mix the tea with other healing substances to avoid incompatibility.

*** Dont overuse the tea. Follow the procedure.

FIGHT CANCER. FIGHT FOR YOUR LIFE

Saturday, August 17, 2013

BAZAR RAMADHAN SG GOLOK... 6/8/2013 = 27 RAMADHAN 1434

kali ni bawa anakanda JJCM di bazaar ramadhan SG GOLOK, siam.. asik kena tingal jer hehehe ...  memangkan paspost masih valid jadi masuk golok ikut undang2 ler... pilihan kedua boleh jer naik perahu secara haram hehehe... walaupom minyak mahal ..makanan kat sini masih lagi murah ..jauh lebih murah dr klatam ...i like i like :D....layazzzz 


welkam to golok....

 angry bird...
 nasi dlm usus lembu....
 borong sakannnnnn.....

kasut raya tahun nii..... :D



TASIK BANDING, GRIK.. 4/8/2013

BALIK KAMPONG OOO BALIK KAMPUNG…HATI GIRANGGG

4/8/2013... balik kg cuti sempena raya ...kali ni nak balik ikut grik pulak...bestt xbyk kereta...berdesuttt .. sampai tasik banding singah solat zuhur dah alang2 singah apa lagi pozink maut ler tghari buta org pulak xde taNpa segan silu berpozink sakan mak anak beranak hehehe...layazzzz

Anak Dolah makan lepat
Makan lepat sambil melompat
Nak hantar kad raya dah tak sempat
Pakai SMS/FB/Whatapps pun kira ok what?
EID Mubarak 1434H Minal aidin wal faizin …..

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin & berhati2 di jln raya :D






hse bot..yg boleh memuatkan 40org ...byk pakej menarik kasi sini :D

pakej yg di tawarkan sgt2 menarik...... :D



Wednesday, August 14, 2013

KIMBAB - resipi mudahhhh & sedappp :D

tetiba teringin nak buat makan kimbab..skodeng u tube terjumpa ler resipi mudah...selamat mencuba...dah buat lama dah..tetiba baru teringat nak simpan kat blog supaya senang cari lain kali.... selamat mencuba :D




KIMBAB

2 bijik telor  large didadarkan
Sayuran yg ikut suka di masak.. carrot/timun btg//crab stik/sosej/bayam
1 sudu kecit minyak sayur
Garam & lada hitam skit


4 cawan nasi                      *
1 sudu tea cuka/vinegar*
1 sudu tea minyak bijan*
½ sudu tea garam           *
1 sudu tea bijan di panggang *
Campurkan semua  (*)


Carrot di masak sekejap dan taburkan biji bijan…
Masak crab stik/sosej/ apa2 jer sekejap

Cara gulung ;… letak seaweed yg kasar ke dlm… letak nasi & tabor biji bijan..susun sayuran dah gulung… letak air & minyak utk matikan gulungan….sapu minyak bijan atas rolling gimbab sebelom di potong…tara siapppp

Saturday, July 27, 2013

BANTING..MORIB & BAGAN LALANG 23 JULY 2013

23/7/2013... hari ni nak p banting beli kerepek & kuih raya ...allahamdulliah dpt ler save budjet :D .. sapa2 yg nak pegi cari kerepek sila la ke Jaez industries s/b, no. 3 jln semarak 1, kg sg kelambu banting selangor...tel 03-31875866.... memang berbaloi pegi sini...


alang2 dtg banting..g ronda2 gold coast morib resort...

pozinkkk acara wajib :D



plan nak iftar kat sini..memandangkan masih awal lagi terpaksa kancellll ...sambung jln2 lagiiii

pantai Bagan Lalang... lama xmain air laut..





iftar kat sini jer....allahamdulliah sedapp :D



ketam besar kedababbb...2 ekor rm55 hinggittt... nasib baik sedapp ..